Uitdagingen in de reis van start-up tot master-up!

Knab

“Zullen we anders gewoon een bank oprichten?” Geen alledaagse gedachte die in 2012 ten grondslag lag aan onze oprichting. Geen standaard Bank, bij Knab staat de K van klant voorop. Ze denken net iets fanatieker met je mee, zodat jij het meeste uit je geld kunt halen. Knab is een 100% online bank die gestart is in 2012 en dochter van Aegon. Dé nummer 1 bank voor ZZP-ers!

Doel

Knab is ontwikkeld om iedereen te helpen slimmer met geld om te gaan. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Hierbij een greep uit de opdrachten die Wanda heeft uitgevoerd.

Wanda’s eerste opdracht – 2014

Start-up, 3.000 klanten en 30 medewerkers: standaardiseren, structureren en organiseren. Middle-management doet zijn aantrede en taken worden verdeeld.
Het tweede jaar na de oprichting was het erop of eronder. Er werd veel geïnvesteerd in promotie en dat begon zijn vruchten af te werpen. De Klanten kwamen binnen en dat voor een 100% online bank. De omzet van Knab steeg, hiermee ook het gemoeide toezicht vanuit de toezichthouder (DNB). Het doel was om binnen 6 maanden te zorgen dat Knab IT meer structuur kreeg, denk aan ITIL en Security, processen en voldoen aan externe richtlijnen. En dat terwijl de groei flink toenam. En dat, dat is gelukt. Knab kon duurzaam haar volgende groeifase in!

Wanda’s tweede opdracht – 2016

Scale-up 120.000 klanten en 150 medewerkers: de uitdaging in deze fase is om ondanks meer standaarden, drukkende wet- en regelgeving delegeren, efficiënt te blijven werken. Schaalbaar zijn is een must, een nieuwe manier van werken doet zijn intrede gepaard met een hoge mate van automatisering.
Andere grootbanken hadden een enorm innovatiebudget ter beschikking. Om bij te blijven of liever nog vooruit te lopen op de concurrent moest het werken slimmer. Meer waarde halen uit hetgeen je wel tot je beschikking hebt, dat was de opdracht. Om meer waarde uit verandering te halen is Knab gestart met een Agile Transitie. In samenwerking met verschillende partners als ProWareness en Agile Business Builders is het samenwerken van IT en Business geïntensiveerd en is er volop geautomatiseerd. Als “Change lead” heeft Wanda een bijdrage geleverd en alle uitdagingen aangepakt. Het resultaat: een meer wendbare organisatie die sneller (klant)waarde levert en hogere kans heeft op succes!

Wanda’s derde opdracht – 2019

Master-up 225.000 klanten en 350 medewerkers: de samenwerkingsfase in het model van Greiner eindigt met de overlegcrisis. De vergadercultuur staat vernieuwing in de weg, werk aan de winkel. Nieuw management, nieuwe inzichten en nieuwe werkwijzen zijn nodig.
Aegon Bank en Knab zijn samengevoegd in 2019. Wanda was hierbij verantwoordelijk voor 50+ fte’s in 6 verschillende afdelingen binnen twee bedrijven met beide een andere manier van werken, andere klantgroepen en andere ambities. Het doel was het samenvoegen van de afdelingen, zorgen voor uniformiteit en uiteindelijk de afdelingen op laten gaan in de verschillende Value Streams. Hoe noem je een afdeling als die bestaat uit business analisten, process managers, projectleiders en product owners? Juist, The Value Office. Hier is de naam geboren. Binnen 1 jaar zijn de afdelingen gefuseerd, gestandaardiseerd en onderbracht in de zogeheten waardeketens. Groot, groter, grootst! Als je te groot wordt, splits je af. En met succes, de medewerkers zijn op enkele na allemaal geplaatst binnen een mooie Value Stream vol met uitdagingen, met nog steeds met de K van de klant voorop in alles wat zij doen!